To My-Money.gr σας παρέχει εντελώς δωρεάν την υπηρεσία δημιουργίας λιστας των αποδείξεων σας, που σύμφωνα με τις επερχόμενες τροποποιήσεις του φορολογικού νόμου, ο κάθε φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει με την φορολογική του δήλωση (E1), προκειμένου να λάβει την ανάλογη φοροαπαλλαγή επί των εισοδημάτων του.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να δημιουργήσετε τον δικό σας λογαριασμό

Σύγκριση των τρόπων διαχείρισης αποδείξεων

Συγκρίναμε όλους τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να διαχειριστεί τη λίστα των αποδείξεων του, προκειμένου να αυξήσει το αφορολογητο όριο που ορίζει το Υπουργείο Οικονομικών, για τη φορολογική δήλωση του 2011 (οικονομικό έτος και εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010).

Καταγραφή σε χαρτί των στοιχείων των αποδείξεων

Ξεκινήσαμε από τον απλούστερο τρόπο, την καταγραφή δηλαδή σε χαρτί των στοιχείων των αποδείξεων. Μια απλή και εύκολη μέθοδος που σίγουρα θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θεωρητικά θα μπορούσε να λύσει. Αρκεί να σκεφτεί κανείς το ενδεχόμενο να ξεχάστει μια απόδειξη που κανονικά θα πήγαινε στο μέσο της σελίδας, το γεγονός ότι αν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να αφαιρεθεί μια απόδειξη πρέπει να ξαναγραφτεί ολόκληρος ο πίνακας των αποδείξεων.

Φύλλο Excel (αρχείο .xls)

Προχωρήσαμε στην εισαγωγή των παραστατικών αγοράς προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών (κοινώς αποδείξεις) σε κάποιο φύλλο excel. Εδώ υπάρχουν τρεις περιπτώσεις:
Α. Γνωρίζετε καταπληκτικά το excel, αφιερώνετε μερικές ημέρες ή εβδομάδες φτιάχνετε μόνοι σας, ένα spreadsheet με ελέγχους, φόρμουλες, μακροεντολές (visual basic macros) και αφού το τελειοποιήσετε και κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις αρχίζετε την εισαγωγή. Μια τέτοια προσέγγιση αν και πιθανώς χρονοβόρα ίσως έχει αποτέλεσμα.
Β. Παίρνετε ένα κενό φύλλο excel και αρχίζετε την εισαγωγή των αποδείξεων προκειμένου να φτιάξετε τον πίνακα που θα υποβάλλετε μαζί με την φορολογική σας δήλωση. Αν οι αποδείξεις που θα καταχωρήσετε είναι λίγες μπορεί να λειτουργήσει, αν έχετε περισσότερες αποδείξεις να καταχωρήσετε θα αντιμετωπήσετε μικρά ή μεγαλύτερα προβληματα με θέματα όπως ο έλεγχος των Α.Φ.Μ, η μορφοποίηση της σελίδας εκτύπωσης, οι επικεφαλίδες των στηλών σε κάθε σελίδα, τα μερικά σύνολα των σελίδων κλπ κλπ.
Γ. Βρίσκετε ένα έτοιμο excel που το έχει σχεδιάσει ένας φίλος, φίλου που είναι ειδικός στο excel. Αν μπορείτε να καταλάβετε την λογική που είναι σχεδιασμένο, αν έχει όλα τα εργαλεία που σας χρειάζονται, και ο τρόπος που λειτουργεί σε επίπεδο συναρτήσεων (formulas) είναι προσβάσιμος και εμφανής, τότε χρησιμοποιήστε το, διαφορετικά καλύτερα να το αποφύγετε.

Πληκτρολόγηση των αποδείξεων σε Microsoft Word(αρχείο .doc)

Η πληκτρολόγηση σε Microsoft Word των αποδείξων, αν και δεν προσφέρει καμία σημαντική δυνατότητα υπολογισμών σίγουρα θα δελεάσει κάποιους, λόγω της απλότητας της. Σίγουρα όμως μετά από αρκετές καταχωρημένες αποδείξεις οι περισσότεροι που επέλεξαν αυτή τη λύση θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να ξανα καταχωρήσουν τις αποδείξεις του κάπου αλλού.

Πρόγραμμα Διαχείρισης Αποδείξεων

Σύντομα θα γίνει η αναλυτική σύγκριση τους.

Δωρεάν και μη web sites Διαχείρισης Αποδείξεων

Τα περισσότερα είναι ακόμα σε δοκιμαστική φάση και οι λειτουργίες τους ακόμα δεν έχουν καθοριστεί πλήρως. Αν για οποιονδήποτε λόγο θα προτιμήσετε κάποιο άλλο site καταχώρησης / εισαγωγής / καταγραφής / διαχείρισης αποδείξων πέρα από το My-Money.gr θα πρέπει να προσέξετε τουλάχιστον τα παρακάτω:

Συγκριτικός Πίνακας Μεθόδων Καταχώρης / Διαχείρισης Αποδείξεων

Γενικά Χαρακτηριστικά My-Money.gr Χειρόγραφη Λίστα Αποδείξεων Αρχείο Αποδείξεων σε Excel Αρχείο Αποδείξεων σε Word Πρόγραμμα Διαχείρισης Αποδείξεων Άλλα sites Διαχείρισης Αποδείξεων
Είναι Δωρεάν Ναι Ναι Ναι (αν έχετε το MS Office) Ναι (αν έχετε το MS Office) Εξαρτάται Εξαρτάται
Είναι Ανώνυμο Ναι Όχι Όχι Όχι Όχι Εξαρτάται
Είναι εύκολο και απλό στη χρήση Ναι Ναι Ναι Ναι Εξαρτάται Εξαρτάται
Είναι προσβάσιμο απά παντού Ναι Όχι Όχι Όχι Όχι Ναι
Λειτουργεί χωρίς εγκατάσταση Ναι Ναι Όχι Όχι Όχι Ναι
Αποτρέπει την πρόσβαση τρίτων ατόμων Ναι Όχι Όχι Όχι Εξαρτάται Ναι
Ευκολία Χρήσης            
Εύκολη Εισαγωγή Αποδείξεων Ναι Ναι Εξαρτάται Ναι Εξαρτάται Εξαρτάται
Ελέγχει αυτόματα τα ΑΦΜ Ναι Όχι Όχι Όχι Ναι Εξαρτάται
Εισάγει αυτόματα την επωνυμία σε γνωστά ΑΦΜ Ναι Όχι Όχι Όχι Εξαρτάται Όχι
Ελέγχει την ημ/νία Ναι Όχι Ναι Όχι Ναι Εξαρτάται
Εύκολη Διόρθωση Αποδείξεων Ναι Όχι Ναι Ναι Εξαρτάται Εξαρτάται
Επιτρέπει την εύκολη επιλογή αποδείξεων που θα συμπεριληφθούν Ναι Όχι Ναι Όχι Εξαρτάται Εξαρτάται
Εύκολη Διαγραφή Αποδείξεων Ναι Όχι Ναι Ναι Ναι Εξαρτάται
Αναζητεί αποδείξεις με συγκεκριμένα κριτήρια Ναι Όχι Εξαρτάται Όχι Ναι Όχι
Κάνει αυτόματα τους υπολογισμούς Ναι Όχι Ναι Όχι Ναι Ναι
Ασφάλεια Δεδομένων            
Δημιουργεί αυτόματα καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας (back-up) Ναι Όχι Όχι Όχι Όχι Εξαρτάται
Επιτρέπει την εξαγωγή των δεδομένων σε αρχείο κειμένου, ή excel Ναι Όχι Ναι Ναι Εξαρτάται Εξαρτάται
Επιτρέπει στον χρήστη να κρατάει δικό του αντίγραφο των δεδομένων Ναι Όχι Ναι Ναι Όχι Εξαρτάται
Στατιστικά            
Έχει έτοιμες στατιστικές αναλύσεις Ναι Όχι Όχι Όχι Όχι Όχι
Εκτυπώσεις            
Παρέχει έτοιμες μορφοποιημένες εκτυπώσεις Ναι Όχι Όχι Ναι Εξαρτάται Εξαρτάται